måndag 16 mars 2009

Vi ska väl inte ha nån kulturdebatt?

De senaste dagarna har jag, liksom säkert många andra kulturhjon, följt med Merete Mazzarellas blogg på Söderströms webb. Mazzarella försöker föra en diskussion om Husis kultursidor med en märkligt tafatt Hannu Olkinuora, flankerad av en om möjligt ännu mera tafatt Tim Johansson.

Det har länge varit ett mysterium för mig vad man vill med kulturbevakningen på Hbl. Om det finns en linje så kan man åtminstone inte extrahera den genom att läsa det som skrivs på kultursidorna. Bokrecensionerna förefaller komma till genom nåt slags slumpgenerator, där vi får läsa om det som råkat fastna nån redaktör i handen. Och så har vi måndagsrecensionerna där man rotar i högen med liggande recensioner och petar in nåt med lämpligt antal tecken.

Var ska man då diskutera det som skrivs, och inte skrivs, på kultursidorna? Ja, uppenbarligen inte på bladets egna sidor i alla fall. Jag vet inte heller om det är så fruktbart att Olkinuora tycker att detta är en angelägenhet mellan honom och en allt mera besvärlig kolumnist (Mazzarella), och att utbytet av tankar ska ske via epost. Merete tycker att man kan ha ett offentligt utbyte.

Det tycker jag också.

Det lustiga är att både Olkinuora och Tim Johansson tycks vara så tagna på sängen av att det finns människor som tycker att det är viktigt att det finns en linje och ett syfte med det som skrivs på kultursidorna i den tidning de ger ut, och att det finns ett behov av att tala om vad kulturredaktionens uppgift är. Och att kvaliteten på det som skrivs engagerar både oss kulturarbetare och alla som tycker att vi kanske behöver en kulturjournalistik på svenska i tryck nånstans i republiken Finland år 2009.

Det Philip Teir, Tuva Korsström och Pia Ingström skriver hör till det bästa Hbl har att trycka i sin tidning. Lyssna på dem. Lyssna också på oss andra som tycker att det spelar roll vad som står där i tidningen.

Å andra sidan så hör jag till dem som följer med ett antal bloggar och får min dagliga dos bok- och litteratur- och kultursnack den vägen. Och eftersom det tryckta ordet inte alltid kan tävla i snabbhet med det som skrivs på webben så kunde man tänka sig att man kunde kompensera med grundligare analyser och mer underbyggda resonemang. Det skulle kännas angelägnare att betala för sin prenumeration på Hbl om man fick lite mera tuggmotstånd.

Man kunde också tänka sig att Hbl skulle få ett lyft genom att upplåta ett forum där, istället för att nu missa en synnerligen intressant och viktig diskussion som äger rum på Söderströms webb istället för på de egna webbsidorna. Men om man inte har nåt att säga i sak så har det väl ingen betydelse var diskussionen förs, liksom?

4 kommentarer:

Basse sa...

Nätet och bloggar är besvärliga för tidningar. Tidningarna har inte längre åsiktsmonopol och jag förstår mycket väl att de inte vill ha någon form av semiofficiell debatt på nätet heller. Det som publiceras i tidningen kan tidningen kontrollera - har du nånsin sett ett meningsutbyte mellan en journalist och en läsare på insändarspalten sluta med att läsaren får det sista ordet och journalisten ödmjukt konstaterar, "Förlåt! Jag hade inte tänkt igenom saken ordentligt, jag hade fel och ska försöka lära mig!"? På webben kan skarpa personer pinsamt enkelt dissekera journalisters dåligt underbyggda argument, som en död groda under en vass skalpell.

Lisen sa...

Det tycks vara så svårt för tidnigarna att man finner för gott att sticka huvudet i sanden, enligt receptet "det som inte diskuteras i våra egna spalter finns inte". Symptomatiskt är sändandet av epostmeddelanden som är mer eller mindre intetsägande, men med en uppläxande ton, och oftast med en brasklapp om att det här helst inte ska synas i nån blogg. Det behövs en rätt stor förändring i inställningen till den nya offentlighet och okontrollerbara, interaktiva och snabba webb 2.0-världen om tidningarna ska ha nån chans att få muntur. Och så ska de fatta att de deltar på liknande villkor som alla andra, och att den tid är förbi när de kan diktera vad, vem och var det debatteras. Knepigt det där :-)

Basse sa...

Gissa vem som satt på morgonmål på samma kafé som jag imorse? Merete och Hannu!

Tyvärr verkade dom sköta sin diskussion på ett tråkigt sätt, utan kung fu eller skjutvapen.

Lisen sa...

Wow! Så de har frångått epostdiskussionen till förmån för bacon och hårdkokta ägg? Grejt!