måndag 18 januari 2010

Fem veckor utan?

Yles TV1 har satsat på en ny pseudodokumentär kallad Viisi viikkoa ilman viinaa där man kommer att följa med några försökspersoners förment mödosamma tillvaro under fem veckors tid utan alkohol, som programmets namn så subtilt antyder.

Jag förstår inte riktigt. Drygt halva Finlands befolkning har av hävd ägnat januari månad åt olika slag av självspäkelse, en populär yttring av detta är att inte dricka alkohol. En del kanske avbryter försöket och en del fuskar, men det intresserar mig icke det ringaste.

Det finns tydligen nåt slags antagande att man i detta landet endast med största svårighet kan leva utan sprit nån längre tid, och att livet utan alkohol under några veckor skulle leda till nån typ av epifani, att man ser ljuset, en personlig revolution, en reinvention, gud vet vad.

Visserligen känner jag också människor som knappt klarar fem timmar utan sprit, men de är i minoritet. Det är inte heller problemdrickarna som ska krångla sig igenom en dryg månad av vatten, grönsaker och insikter. Det är så kallade vanliga människor (så där som Timo Soini sa om Tony Halme "en normal finsk man", kanske?).

Jag håller en eller ett par vita månader varje år utan att för den skull behöva klä mig i säck och aska. Folk får väl göra som dom vill.

Hellre hade jag sett en dokumentär om hur man renoverar den finländska mentalvården så att de som behöver hjälp får den när de behöver den, vilket i sin tur kanske skulle minska behovet av självmedicinering med sprit och piller i åtminstone nån mån.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har vår fakirfebruari att se fram emot. Vi lämnar bort en hel del av livets goda. För att tvingas ändra vanor, tänka på vad man stoppar i sig....och för att kunna njuta så mycket mer sen :) A-M

Lisen sa...

Vi varvar ner efter december månads excesser, chokladdeprivationen är svår men hanterbar. Och hos oss handlar det i första hand om att inte köpa hem en massa godsaker. Chokoabsolutister har vi inte blivit. Och så är det nada alkohol i två månader. Undrar hur det skulle funka att lämna bort till exempel tv-tittandet..?