tisdag 26 augusti 2008

Qlturvaggan del 48543

På fredag kommer jag att återse Kulturvaggan. Åbo stad har igen valsat genom tidningsspalterna på grund av att de "öronmärkta" kulturpengar som staten beviljat gått till andra ändamål. Det kan ju vara skäl att komma ihåg att staten själv avstått från möjligheten att styra medel till specifika mål som stadsteatrar och filharmoniker. Ingen vits att gråta över spilld mjölk, således.

Men när Åbo stadeteater och filharmonikerna blir snuvade på vardera över 300.000 euro av de slantar som kulturministern tänkt sig skall komma dem till godo så vill man nog gråta en skvätt. Den kommande kulturhuvudstaden fortsätter att profilera sig som en nidbild av allat vad kulturstäder heter, och ingen orkar bry sig. Jag hoppas att hela skiten sjunker ned i den lerhåla som kommer att uppstå när man börjar bygga parkeringsgrotta under torget. Good riddims!

Men innan dess så skall jag se hur skrivarkurs nr 4 får sin början, ett av många små tecken på att det visst sker ett vettigt kulturarbete i Åbo trots allt, att konstnärer och författare, dansare och teatermänniskor fortsätter bedriva subversiv verksamhet när de får nada av la stada. Stadens högsta ledning kan samlat sätta sig i lergropen och invänta bulldozrarna.

Ja, och ÅU skriver om hur det blir 2009, gissa hur det går med det extraanslag som skall gå till kulturen då?

Inga kommentarer: