fredag 5 december 2008

Stöd min press!

Oj. Nu får sig das Partei en släng med sleven igen. Denna gång på grund av det presstöd som rättvisepartiet är tänkt att fördela, och har fördelat på så sätt att pressen får 270.000 euro, och das Partei får 540.000 euro. Detta enligt uppgift i Hufvudstadsbladet. Fast det kan bygga på ett missförstånd. Det gör det för det mesta när det gäller uttalanden som kommer från partikansliet.

[I detta skede upptäcker jag att under den tid jag skrivit detta inlägg så har nya uppgifter kommit angående presstödet och SFP, texten nedan är alltså skriven innan jag tagit del av det som står i Hbl, i juttun som är länkad ovan ;-)]

Detta har föranlett en del kommentarer från de finlandssvenska tidningshusen, parat med en förfrågan om man möjligen på partikansliet kunde tänkas dela med sig, inte av pengarna, utan av nåt slags information rörande hur den dryga halva miljonen i så fall ska användas.

Det vill man inte, för det har ingen nåt att göra med. För det är Partiet som har fått pengarna, och Partiet besluter naturligtvis själv om hur man använder slantarna, och nån orsak att för pressen redogöra för hur presstödet används ser man inte.

Hav förtröstan, folks. Jag kan avslöja vilka hisnande, innovativa och nydanande planer som finns bakom detta beslut. Way beyond kurser i svenska för ryskspråkiga. Ljusår från Papperspeppar.fi.

Pengarna kommer att användas till att en helt ny, stor aktör på mediafältet. Genom att slå ihop Medborgarbladet med Kyrkpressen, EOS och Frisk Bris kommer man att skapa en ny plattform som når ut till inte bara alla finlandssvenskar, utan också kommer att få tidningshus som Alma Media och Hesari att skakas i sin grundvalar.

Håll i er nu: alla finländare kommer att få denna nya veckotidning sig hemsänd, finlandssvenskarna genom en obligatorisk prenumeration, övriga finländare genom gratis utdelning. Ei tässä vielä kaikki: en engångsgåva på 100 euro och en skraplott med en veckas vistelse i Finlands svenskaste kommun Korsnäs (all expenses included) som huvudvinst ska gå ut till de finskspråkiga läsarna.

Man ser hur värmen och julfriden sprids i Republikens stugor tack vare detta överraskande och generösa initiativ. Man ser hur hårdföra centerpartister smälter som en bortglömd Dacapo i bakfickan, Karleby överförs till Jakobstad och Ellu, inrikesministeriet, presidentens slott och HUCS för sin nya placering i Vasa. Som byter namn till Wallinstad, efter den nya presidenten.

Så långt allt väl. Den nya veckotidningen behöver naturligtvis personal, och de 1380 anställda ska rekryteras via Marthaförbundet, Handelsgillet i Helsingfors och Norra svenska Österbottens trädgårdsförening, medan Ålands 4H utser sina egna redaktörer (250 personer som ansvarar för den månatliga Ålandsbilagan).

Man siktar på snarare på representativitet vad olika regioner, samhällsklasser och yrken beträffar än på att stirra sig blind på eventuell erfarenhet från tidningssektorn. En ledningsgrupp, som kommer att bestå av de samlade styrelserna från SFP, SLS, tankesmedjan, ÅA, SFV, Pernå frivilliga brandkår och Kottböle hembygdsförening, kommer att garantera att arbetet leds på ett professionellt och inkännande vis. Ledningsgruppen kommer att präglas av ett cirkulerande ordförandeskap, så att alla 52 medlemmar hinner vara ordförande en gång i kvartalet. Minst.

Denna modell har man grunnat på ganska länge och genom ett demokratiskt kabinettsbeslut på ett möte hos frimurarna i Åbo har man bestämt sig för att denna lättarbetade och genomskinliga modell är den optimala, med avseende på omständigheterna. Det kanske inte öppnar sig för en lekman, men här har man parat en lång tradition av förankring av styrelsearbetet i det djupa folkleden, med mikrosubversivt nytänkande som har en klar vetenskaplig grund.

Innehållet vill man inte uttala sig om så länge det hela är under planering, men till linjen hör att den nyhetsrapportering som kommer att finnas skall skötas av läsarna (interaktivitet!) på så sätt att man sänder in sina nyheter, den som så önskar, och sedan röstar de övriga läsarna på de tre mest intressanta artiklarna bland de insända bidragen, som sedan publiceras.

Publiceringen kommer att föregås av en besvärstid på tre veckor, då läsarna och de andra författarna till nyhetsartiklarna kan överklaga valet av juttun.

Överklagandet går till på att man debatterar på tidningens egen bloggsajt (modeller står att skåda på bloggen.fi och framför allt Kyrkpressens blogg) och den som får flest kommentarer och finner de mest nyskapande invektiven vinner. Vinnaren utser sedan enväldigt de två andra bidragen.

Vidare lär det bli en stående kolumn som behandlar olika etikettsfrågor, denna anses så viktig att den kommer att vara den enda som översätts till finska. Det första året kommer att behandla vilka skor som passar vid vilka tillfällen - en sneakpeak ger vid handen att det faktiskt är frågan om den uppdatering och avsevärd modernisering av gängse bruk: har man t.ex. gröna Doc Martens med steel cap på sig, får man klämma på vem som helst utan att man behöver vara full. Det visste ni inte.

Resten av upplägget och innehållet, förutom nyheter och sidan med käytöstapoja, är höljt i dunkel, men senast år 2020 kommer vi att ha reslutatet i handen, då det är tänkt att det första provnumret skall utkomma. Personalen och styrelsen kommer dock att börja arbeta redan från inkommande årskifte.

Och som alla kan förstå så räcker de 540.000 eurona ingalunda till för att genomsföra ett projekt av denna magnitud, utan den potten kommer att användas till en seminariekryssning till Estland, där man fyller hela Tallinks flotta med seminariedeltagare under tiden 27-30.12 2008. Syftet med seminariekryssningen är att skapa visioner för veckotidningens långsiktiga mål samt utveckla den finlandssvenska snapstraditionen till ytterligare förfining.

Slut på nyhetsflödet för denna gång, jag följer med spänning med läget. Och, jo, jag kommer naturligtvis att bli anställd på det nya mediahuset (vars namn, liksom veckotidningens, ännu är hemligt, men det lär ska ha med någon krydda av nåt slag att göra... Gurkmeja?) som förste vice redaktionssekreterarassistent med ansvar för kopiering, städning av vessorna och skrivande av ledare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk; allt du skildrar hade jag liksom också föreställt mig. Det verkar som om det numera är lätt att plussa två och två såhär i finlandssvenska sammanhang. Framtiden är redan här; leve framtidsinstitet! Tack för genialisk skildring!

Lisen sa...

Ibland känns det som om man är med i nåt som Monty Python skrivit ihop.