måndag 19 april 2010

Lumppapper och teater

Jag har varit och 1) transformerat kultur några dagar i Dorpat 2) tittat på teater i Lahtis (Puhdistus). Angenäm vistelse på båda adresserna.

Konferensen i Estland var trevlig utan att bjuda på några större aha-upplevelser. Utom när en estnisk arkivmänniska tyckte att man gärna kunde printa digitaliserat material på lumppapper. På tal om långtidsförvaring. Detta i kontrast till inlägg om webb 3.0 och dylikt.

Puhdistus på Lahtis stadsteater
var en mycket positiv överraskning. Anna Pitkämäki gjorde en oerhört stark Aliide och befann sig på scenen i varje minut under pjäsens gång, dramaturgiskt fanns inga svackor vilket är minst sagt ovanligt när det är frågan om en tretimmars pjäs. Välskrivet är bara förnamnet.

Inte kommer jag heller ihåg när jag senast har varit och sett en pjäs på nån finsk teater som mötts av stående ovationer. Om det inte varit frågan om nån lagom publikfriande musikal, alltså.

Så om nån har vägarna förbi Lahtis kan jag rekommendera Puhdistus. Om man får biljetter, det vill säga. I lördags var det smockfullt.

Inga kommentarer: